Dünya

Memorial’da 18 Yıldır Sanat ve Sağlık Bir Arada!

Hastane kaygılarını yenmek için sanatla küçük yaşta tanışan minikler… Sanat galerilerindeki çalışmalarıyla sanatın uyum sağlama gücüne kendini uygun hisseden ve tutunan hasta ve yakınları… Kültür ve sanatı bir yaşam biçimi haline getirmeyi amaçlayan sanat etkinlikleri hayat… Memorial Sağlık Kümesi, hasta ve yakınlarının tedavi süreçlerinde 18 yıldır sanatla iç içe. olmalarına izin verir.

Sanatın hastaların tedavi süreçlerinde değerli bir yeri olduğuna ve sanatsal etkinliklerin hasta ve yakınlarının gerilim düzeyini azalttığına inanan Memorial; Şişli ve Bahçelievler hastanelerinde yer alan sanat galerileri, hasta odaları ve koridorlarında yaptığı çalışmalarla sunduğu ‘sanat hastanesi’ konsepti, çocukları sanatla buluşturan klasik çocuk fotoğraf yarışması, sanat atölyeleri ile Türkiye’de öncü rol oynuyor. sanatı bazı tedavi süreçlerine entegre eden çalışmalar ve kültür sanat sponsorlukları.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uz. Psikolog Ayşe Burcu Durak, “15 Nisan Dünya Sanat Günü”nde sanatın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgi verdi.

Sanat hayatın bir parçasıdır

Sanat, profesyonel bir faaliyetten önce insan zihninin bir boyutudur. Çizgiler, renkler ve hallerle bir dil oluşturan görsel sanatlar, bireylerin çocukluklarından itibaren kendilerini en rahat hissettikleri alanlardır. Sanat aynı zamanda insanoğlunun hayatını düzenleme biçiminin bir parçasıdır. Kişinin iç dünyasını anlamlandırmasına ve duygularını ifade etmesine yardımcı olur, yaratıcı problem çözme becerilerini harekete geçirir.

Çizgiler ve renklerle iç dünyaya yolculuk

Görsel sanatlar, bireylerin iç dünyalarına yaptıkları yolculukları çizgi ve renklerle ortaya koymalarına olanak sağlayan bir alandır. Görsel sanatların bu sözel özelliği, bireylerin kendilerini keşfetmelerine, içsel algılarını geliştirmelerine ve bireyleri ruhsal olarak ele almalarına olanak sağlar. Görsel sanatların bu işlevsel boyutu, sağlık alanında kurulan bir köprü görevi görmektedir. Sanatın olumlu gücü, bireylerin kişisel olarak bastırdıkları iç dünyalarının özgürleşmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Kişinin duygu ve düşüncelerinin düzenlenmesine katkı sağlayan sanat, aynı zamanda bireyin algılarının güçlenmesine de yardımcı olur.

Sanatla iç dünyaya yeni bir anlam

Sanat, kişinin iç dünyasını anlamlandırmasına, duygularını ifade etmesine yardımcı olur ve yaratıcı problem çözme becerilerini harekete geçirir. Duygusal olarak tıkanmış bir kişi ya da ortama karşı duygularını ifade edemeyen hasta için bir rahatlama duygusu sağlayan sanat, sözel olarak ifade edilemeyen anahtar durumlarda kişinin duyu organlarını aktif olarak kullanmasına yardımcı olur.

Ruhsal ve fiziksel iyileşme

Özellikle fotoğraf sanatı terapisinin beden ve ruh sağlığını iyileştirdiği bilinen bir gerçektir. 55 kanser hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, sanat terapisi seansları sonrasında ağrı, yorgunluk ve korku düzeyinde belirgin bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Kentte yaşayan 300 kişi üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise sanat terapisi kümelerine katılan bireylerin sanat terapisi almayan gruba göre daha az doktora başvurdukları, daha az ilaç kullandıkları ve daha az depresif belirtiler gösterdikleri belirlendi.

Sağlık ve sanatın birleşimi

Sanatın iyileştirici gücünün, sanat ve sağlık alanlarının kaynaşmasının öneminden hareketle alternatif tıp olarak kabul edilen sanatla terapi alanında sanat dallarının tedavi yöntemi olarak kullanılması üzerine yapılan araştırmalar sonucunda hastalarda, olumlu etkilerinin yadsınamaz düzeyde olduğu gösterilmiş ve sağlık alanında değerli isimler tarafından yapılan çalışmalar ve elde edilen bilgilerle kanıtlanmıştır. Bu bulgularla tarihsel süreç incelendiğinde, tarihsel çizginin başlangıcından itibaren toplumların yapılanmasında, sanat terapi ve sağlık alanının ortasında değerli bir bağ olduğu görülmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

sariveliler-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu