Haber

Yargıtay’a tepki: Anayasal düzeni değiştirme girişimi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay’ın “hak ihlali” olduğuna karar verip tahliyesini talep etmesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin de bu karara uymama kararı vermesi sosyal medyada tepkilere yol açtı. Bu karar Anayasa Mahkemesi üyelerine karşı suç ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı “ulusal yargı” kavramını kullandı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikası Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, “Anayasa Mahkemesi Anayasa’yı tanımıyor.”

Uçum “Anayasa Mahkemesi, hükümlü milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin kararlarında ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. maddesini yok sayıyor. Ancak dokunulmazlığa ilişkin 83. madde, 14. maddedeki durumları kapsam dışı bırakıyor. Anayasa’nın bu emredici hükmüne rağmen, Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırı kararlar vermeye devam ediyor.” “yapıyor” dedi.

“Anayasa’nın 14. maddesinin belirsiz olduğunu iddia etmek Anayasa Mahkemesi’nin görevi değildir” diyen Uçum, şöyle devam etti: “14. maddeye açıklık getiren Ceza Kanunları ve Ceza Adaleti Kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi Ceza Kanununu görmezden gelmektedir. Kanunlar ve Yargı Kararları ile Anayasanın açık hükmü ne yazık ki Anayasa Mahkemesi “‘nin bu konuyla ilgili kararlarıyla verdiği kararlar tam bir yargı aktivizmi örneğidir” dedi.

Uçum, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına uymama kararının gerekçeleriyle doğru olduğunu belirterek, “Suç duyurusu konusu, Ulusal Yargıya yönelik saldırıların çok büyük birikimi nedeniyle gerici bir tutumdur. Bir anlamda, Kral çıplak. Yönteminin bu olup olmadığı tartışılabilir ama cesareti tartışılmaz.” söz konusu.

Uçum, “Yargıtay’ın kararı aynı zamanda bir turnusol testidir, kimin Ulusal Yargıdan yana olduğu, kimin olmadığı ortaya çıkacak. Türkiye, Batılı ve neo-liberal yargı yaklaşımlarına karşı Ulusal Yargısını sonuna kadar savunacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

MHP’li Yıldız: Yargı aktivizmi

MHP Hukuk ve Seçimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, “Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı bir denetim mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir.”

“Yasama organı organı değiştirerek norm oluşturamaz, mevcut normu yok sayamaz, anayasayı yeniden yorumlayamaz” diyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Suç ve ceza politikasını belirlemek yasa koyucunun, TBMM’nin takdirindedir. Türkiye’nin Anayasa Mahkemesi kararlarında da sıklıkla belirtildiği gibi.”

Gül: Çatışma görüntüsü adalet duygusu açısından endişe verici

AKP eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yüksek yargı makamları arasındaki çatışma imajı, hukukun üstünlüğü ve mülkiyet ilkesinin temelinde yatan adalet duygusu açısından endişe vericidir.”

Gül, “Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem vasfını kaybederse çözüm değil, sorunların ve çatışmaların kaynağı olur. Her kurumun yetki ve işlevini kullanması esastır,” dedi. Milletten kaynaklanan, hukuk çerçevesinde, yargı organlarının çatışmaları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorunları çözmesi milletimiz için en önemli şeydir.” “Elbette bu onun beklentisi” dedi.

Türkiye Barolar Birliği: Anayasal sistemi değiştirme girişimi

Türkiye Barolar Birliği, Yargıtay kararını eleştiren bir bildiri yayınladı. TBB, açıklamasında, “Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin, Ş. Can Atalay’ın başvurusunda Anayasa Mahkemesi’nin ‘uygunsuzluk’ yaptığına ilişkin ihlal kararına dayanılarak, hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin kararı” ifadelerine yer verildi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin yargılanması, Anayasa düzenini değiştirme girişimidir.”

“Bu karara imza atan Yargıtay üyeleri derhal görevden istifaya davet edilmeli ve Yargıtay 1. Başkanlık Kurulunca haklarında ceza soruşturması başlatılmalıdır.” Söz konusu yaptırımın uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na gerekli başvuruda bulunulacak.

Ne oldu?

Anayasa Mahkemesi, Seyahat davası kapsamında cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hak ihlaline ilişkin kararında açıkça Atalay’ın tahliyesini talep etti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hak ihlali kararına “uymama” kararı verdi. Atalay hakkındaki mahkûmiyet kararının kesinleştiğini belirten Yargıtay, Atalay’ın milletvekili statüsünün düşürülmesi sürecinin başlatılması için kararı TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

3’üncü Ceza Dairesi ayrıca, “Hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri” hakkında Anayasa hükümlerini ihlal ettikleri ve hukuka aykırı oldukları gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. kendilerine verilen yetki sınırlarını aştılar.

DW / EC, BÖ

imranlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu